Un comentariu

Amintiri din școala vieții: Irving Stone, Bucuria vieții

Irving Stone

Orice om are o forță proprie (…), o însușire specifică lui și, dacă ține seama de ea, orice ar face, va ieși bine până la urmă.

***

Dăinuie de mult credința, dealtminteri întemeiată, (…) că omul nu e decât un străin pe acest pământ. Și totuși, nu suntem singuri, Dumnezeul nostru e cu noi. Suntem niște călători, viața noastră e un drum lung de la pământ la cer. Tristețea e mai bună decât veselia, pentru că și în veselie sufletul rămâne trist. E mai bine să pășești în casa durerii decât în casa petrecerii, deoarece prin durere inima se purifică. Pentru cei ce cred în Iisus, orice durere înseamnă speranță și constituie o permanentă renaștere, o trecere din întuneric spre lumină.

***

Oare gândurile noastre intime sunt cunoscute vreodată de cei din afară? Poate că în sufletul nostru arde un foc puternic, dar nimeni nu vine să se încălzească la el. Trecătorii văd doar o dâră de fum ieșind pe coș și trec mai departe. Atunci, spune-mi ce e de făcut? Nu trebuie oare hrănit acest foc lăuntric, nu trebuie să ai încredere în tine însuți, să aștepți cu răbdare clipa când cineva se va opri și se va încălzi la dogoarea lui?

***

Dragostea era sarea vieții – numai prin ea puteai ajunge să simți ce gust are viața.

***

Viața fiecărui muritor are un tipar al ei, care trebuie modelat cu încetul, până la desăvârșirea finală.

***

Dacă te grăbești prea tare, ai să ratezi ca artist. Omul zilei este de obicei omul unei singure zile. În materie de artă, se potrivește mai bine decât oriunde vorba veche: Corectitudinea e cea mai bună politică! E mai bine să te chinuiești un timp studiind serios, decât să fabrici tablouri la modă, cu care să cucerești cumpărători.

***

Suferința va face un adevărat artist din tine. Cu cât suferi mai mult, cu atât ar trebui să fii mai recunoscător soartei. Asta-i stofa din care sunt croiți pictorii de mâna întâi. Un stomac gol este mai bun decât unul plin, Van Gogh, și o inimă sfărâmată e de preferat fericirii. (…) Omul care n-a fost niciodată nenorocit n-are ce picta, Van Gogh. Fericirea e bovină, e bună doar pentru vaci sau negustori. Artiștii își trag seva din durere. Dacă ești înfometat, descurajat și nenorocit, fii mulțumit: Dumnezeu e cu tine.

***

Suferința este singurul lucru mare pe lumea aceasta.

***

Toate lucrările de valoare care s-au pictat vreodată au fost făcute cu stomacul gol. Când ai burta plină, vezi lucrurile cu susul în jos.

***

Purtarea oamenilor seamănă foarte mult cu desenul. Întreaga perspectivă se modifică odată cu schimbarea unghiului de vedere și asta nu depinde de subiect, ci de cel care privește.

***

Viața unei femei e pustie și zadarnică, dacă nu are o iubire cu care să și-o umple.

Reclame

One comment on “Amintiri din școala vieții: Irving Stone, Bucuria vieții

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: