Lasă un comentariu

Omul e ca o melodie…

Scris de: Ochii Căprui

Omul e ca o melodie. Prima dată când o asculţi, trebuie să vezi ce impresie îţi produce. Dacă este o impresie plăcută sau ceva din tine se regăseşte în ea, o vei mai căuta, să o mai asculţi. Dacă între voi nu există nici o compatibilitate, atunci este prima şi ultima dată când o asculţi. Aşa stă treaba cu omul de rând.

Dar un creştin ascultă toate melodiile pe care Dumnezeu le scoate din albumul pe care i l-a pregătit pentru tot parcursul vieţii. Şi atunci, creştinul nostru devine compatibil cu aproape toate melodiile, mai puţin cu cele care îi provoacă stări de deznădejde, de ură, de agitaţie.

Fiecare melodie poartă în sine o stare. Prima dată, o asculţi liniştit. Vezi ce impresie produce asupra ta. A doua, a treia oară, observi la ea cadenţele perfecte. După mai mult timp de ascultat, le observi şi pe cele imperfecte. Apoi, cauţi să observi ritmul melodiei, momentele de respiro sau de schimbare de ritm. Şi abia după multă experienţă, observi şi nuanţele melodiei, adică frumuseţea sunetelor alterate, cromatice. Iar la urma urmei, ascultând cu inima, observi starea dominantă pe care ţi-o imprimă în suflet melodia. Dar până aici, de multe ori trebuie să o cânţi, iar uneori, se mai întâmplă să şi falsezi. Exact aşa sunt şi oamenii pe care Dumnezeu ţi-i scoate în calea vieţii. De la fiecare ai de învăţat câte ceva, şi fiecare imprimă în tine starea sa. Tu alegi ce stare vrei să se imprime în tine.

După multă experienţă cu oamenii, treci şi recunoşti foarte multe stări, cadenţe, nuanţe, falseuri. Am observat că melodiile cele mai frumoase sunt cele mai nuanţate. Sub înrâurirea lor, ai parte de o impresie puternică.

Cei mai frumoşi oameni sunt cei sensibili, oameni foarte nuanţaţi, cu multe cadenţe imperfecte şi efecte cromatice. Aceştia sunt capabili să poarte în sine mai multe stări deodată. Omul, cu cât este mai sensibil, cu atât este mai uşor de rănit şi mai greu de distrus. De ce mai greu de distrus? Pentru că are întotdeauna o gândire flexibilă, o mare putere de acceptare a realitătii ce îl înconjoară. Astfel de oameni, avându-şi nădejdea şi temeiul în Hristos, îşi revin foarte repede după şocuri, nu trag concluzii pripite şi ştiu sau bănuiesc mai întotdeauna ceea ce au de făcut mai departe. Conștiința le dictează foarte clar. Alții, neavând un temei în Hristos, sunt pradă crizelor de nervi, de personalitate și, deseori, depresiilor. Astfel, își pierd frumuseţea caracterului și a melodiei în sine. Dar sunt și au nevoie de multă afecțiune.

Când ai o sensibilitate duhovnicească deosebită, atunci trăirile curg una după alta, minunile sunt ceva la ordinea zilei, devii o femeie cu voință de bărbat, un bărbat cu suflet de femeie și nu te mai saturi să multumești zilnic lui Hristos pentru tot ce ți se întâmplă. Durerea aproapelui este durerea ta, biruinţa lui e biruinţa ta. Te faci tuturor toate. Sensibilitatea duhovnicească este una din îngustele cărări care duc la sfinţenie. Din contră, oamenii insensibili sunt oamenii casanți. Se supără uşor, le trece greu, înțeleg lucrurile anapoda, se smintesc repede… judecă toată lumea după felul lor ideal de a fi. Și, totuşi, iubirea lui Hristos îi cuprinde și pe ei. Au încercări mari în viață, încercări care au rolul de a-i sensibiliza duhovnicește. Dacă eşti un om sensibil, bucură-te și ia-o ca pe o calitate, nu ca pe un defect. Un om sensibil, pe cât i se pare lui sau altora că este slab, pe atât e de puternic. Dacă eşti un om insensibil, nu te intrista, ci descoperă bucuria de a te ruga lui Hristos și Sfinților Lui. Prin rugăciune, devii smerit. Prin smerenie, capeți sensibilitate duhovnicească. Dar nu uita… puterea e numai în Hristos, nu în tine. Oameniilor insensibili, pe cât li se pare lor și altora în afară că sunt puternici, pe atât dinlăuntrul lor dovedesc sau ascund slăbiciuni foarte mari. În toate există câte o măsură. Iar măsura fundamentală a tuturor lucrurilor bune este Hristos.

Psalții Catedralei Patriarhale

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: